BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Follow me

Selasa, 30 Disember 2014

Welcome 2015...tomorrow i'm going 30...

Macam nak heboh je umur bila tengok tajuk tu, seolah nak bagitahu seantero dunia yang umur sudah menginjak 30 tahun walaupun baru beberapa hari sahaja menyambut umur 29 tahun...bukan apa...cuma bila mencapai 30-an ni banyak perkara hendak dicapai dan perlu lebih utk gandakan usaha dan ikhtiar. Banyak hal yang belum selesai dan perlu segera diselesaikan... banyak pula azam yang tertangguh dan belum ditunaikan...huuuh! apapun semua orang dalam dunia ni memang sedang bertambah usianya...mana ada org makin meningkat muda... pelik juga kedengaran ayatnya....memang semua manusia menuju ke tempat-Nya... sedang kita di dunia adalah tempat mencari redhaNya. Sebab itu life is the WAY to meet ALLAH...kan???hehe (tagline blog la katakan)

Namun, 2014 akan melabuhkan tirai tidak sampai beberapa jam sahaja lagi. Walaupun begitu, peristiwa yang sedih yang telah berlaku pada negara Malaysia yang tercinta ini, tidak sesekali kita mudah utk dilupakan. Mudah-mudahan ia memberi banyak pedoman dan tauladan untuk kita harungi kehidupan yang kita tak tahu apa yang akan berlaku dihadapan kita kelak. Moga Allah mengampunkan segala dosa-dosa kita sebagai umat yang memang sering banyak berbuat dosa. Mungkin juga ia sebagai kafarah di atas dosa lampau kita. TAUBAT lah merupakan pintu yang sebaik-baiknya. Seperti kita ketahui berlaku kehilangan pesawat MH370...diikuti pula dengan nahas pesawat MH17 yang telah mengorbankan banyak nyawa dan penutup tahun 2014 semestinya musibah banjir yang melanda banyak negeri terutamanya pantai timur. Kedhaifan dan keperitan mereka pikul sungguh dirasai sedang kita hanya mampu berdoa dan menghulur sekadar termampu. Kemudian... Malaysia dikejutkan lagi dengan nahas pesawat QZ8501. Sesungguhnya kejadian semua ini bukan sia-sia...sedangkan ia seolah menyampaikan sesuatu kepada kita umat manusia utk kita selami kembali....kaji kembali...fahami kembali ...fikir kembali...ajaran Allah iaitu Islam. Walaupun semua ini adalah episod duka kita... Namun kita hanya mampu merancang. Allah yang mengatur semuanya dan hanya DIA dapat menentukan segala-galanya. Dan kita perlu yakin dengan janji Nya...

Sebagai penutup 2014... saya berharap agar semua pembaca mendapat manfaat serba sedikit coretan saya yang tidak banyak mana ini. Saya pun manusia lemah. Yang baik semua dari Allah. dan yang pasti kelemahan itu adalah dari diri kita manusia yang memang hamba yang lemah... sampai ketemu kembali pada tahun baharu 2015 nanti. Mohon ampun dan maaf. Sekian....Wassalam.

0 comments: